Twardość Wody

Twardość wody powodują rozpuszczone składniki mineralne - głównie węglanów, wodorowęglanów, chlorków, siarczanów i krzemianów wapnia oraz magnezu.
 
Rozróżnia się dwa rodzaje twardości wody:  
  • przemijającą, którą powodują wodorotlenki, węglany lub wodorowęglany wapnia oraz magnezu, wytrącające się podczas gotowania w postaci osadów węglanów
  • nieprzemijającą, którą powodują siarczany pozostające w wodzie po gotowaniu
 
Dopuszczalna norma twardości ogólnej wody (w przeliczeniu na węglann wapnia) zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2015 roku w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. z 2015 roku poz.1989), nie powinna przekraczać 500 mg/l CaCO3.
 
            Twardość wody produkowanej przez PWiK Jarosław Sp. z o.o w roku 2017 utrzymuje się w przedziale 170-210 mgl/ CaCO3 i jest wodą średnio twardą.
 
Twardość wody w Polsce wyrażana jest w mg/l CaCO3, natomiast w innych krajach są to np.
stopnie niemieckie (0n lub 0d), francuskie (0f)
 
- stopień niemiecki (0n lub 0d) = 17,8 mg/l CaCO3
- stopień francuski (0f) = 10 mg/l CaCO3
Przykład przeliczenia:
Twardość wody = 260mg CaCO3/l to:
- w stopniach niemieckich będzie równa           260 : 17,8 = 14,6
- w stopniach francuskich będzie równa            260 : 10 = 26
- w milimolach/l będzie równa                         260 : 100 = 2,6

Skala twardości ogólnej (61kB) pdf

Wytworzył: Agnieszka L (9 listopada 2009)
Opublikował: Agnieszka Lis (9 listopada 2009, 12:28:49)

Ostatnia zmiana: Tomasz Wojtaszek (30 sierpnia 2017, 14:09:39)
Zmieniono: Tomasz W

rejestr zmian tej informacji »


Liczba odsłon: 7116

wersja do zapisu wersja do druku

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.

Zamknij